Loenen Paviljoen

Over het project

KOLEN is verantwoordelijk geweest voor de installatie van natuursteen in het nieuwe multifunctionele herdenkings- en onderwijscentrum op de Nationale Begraafplaats in Loenen. Dit centrum zal de verhalen van Nederlandse oorlogsslachtoffers en de bijdragen van Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog, evenals de rol van huidige internationale vredesmissies, in de schijnwerpers zetten. Daarnaast zal het centrum functioneren als auditorium voor de onlangs opgerichte Nationale Veteranen Begraafplaats in Loenen, gelegen naast de bestaande oorlogsbegraafplaats.

Design Concept

Het Loenenpaviljoen, gelegen op de Nationale Erevelden in Loenen, is een multifunctioneel gebouw ter herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en recentere internationale conflicten. KOLEN is vereerd om de natuursteen voor dit betekenisvolle project te hebben geleverd en geplaatst.

Met een voetafdruk van 52×19 meter strekt het paviljoen zich uit langs een van de vijf fundamentele assen van het terrein, en doet het denken aan een horizontale witte lijn tussen slanke berk- en pijnbomen. De serene sfeer en het gebrek aan opdringerigheid worden bereikt door gevoelige architecturale gebaren. De smalle, compacte structuur is zowel intiem als open en uitnodigend, subtiel verborgen door boomstammen maar duidelijk zichtbaar.

Strategisch geplaatste met natuursteen beklede wanden en dakopeningen accentueren de afwisseling tussen open en gesloten ruimtes. Deze ontwerpkeuzes zorgen voor zichtlijnen naar binnen, naar buiten en door het paviljoen, waardoor een delicate sfeer van licht en rust behouden blijft, terwijl de functies logisch in elkaar overlopen.

De hoofdruimte van het paviljoen is een auditorium dat is gewijd aan samenkomsten en uitvaartdiensten voor de nabijgelegen Nationale Veteranen Begraafplaats. Deze ruimte opent naar een multifunctionele zaal die dient als tentoonstellings- en informatiegebied, evenals als condoleance-ruimte. Het paviljoen, dat zich bewust distantieert van religieuze connotaties, straalt een rustgevende natuurlijke sfeer uit door de ongebruikelijke open ruimtelijke indeling, overvloedig natuurlijk licht en de elegante keuze van materialen.

Onze natuursteen speelt een cruciale rol in het realiseren van het serene en harmonieuze ontwerp van het Loenenpaviljoen. KOLEN is trots om deel uit te maken van dit project, ter ere van de herinnering aan degenen die hebben gediend en hun leven hebben opgeofferd.

nl_NL